22 Mayıs 2009 Cuma

GOMPHRENA GLOBOSA (KADIN DÜĞMESİ,HAKİKİ MEDİNE)




Kadın Düğmesi, bir yıllık veya çok yıllık süs bitkisidir.
Yaprakları ovaldir. Çiçekleri sapın uç kısmında sarı beyaz, menekşe ve pembe renklidir. Çiçeklenme mevsimi ilkbahar ve yazdır. Boyu 30 cm'dir. Güneş isteği yüksektir. Su isteği azdır. Soğuğa fazla dayanıklı değildir. Kumlu geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir.
Minimum sıcaklık isteği 0 °C'dir. Çiçekleri kesilerek kurutulabilir. Bütün kış güzel renkleriyle saklayabilirsiniz.








CROCUS, COLCHİU (ÇİĞDEM TÜRLERİ )


Çiğdemler, Zambakgillerdendir. Anavatanı Küçük Asya, Anadolu, Akdeniz Havzası ile Alp Dağlarıdır. 12-25 cm kadar uzayabilen çiğdemler soğanlı, kökten sürme ince şeridimsi biçimli yeşil yapraklı ve güzel görüntülü bir bitkidir. İlkbaharda çiçek açan türleri sonbaharda; yazın çiçek açan türleri ilkbaharın başlarında ekilen soğanlarıyla çoğaltılır.
Çiğdem türleri, suyu iyi akıntılı bahçe toprağını severler. Suyu çok severler. Özellikle çiçek açmaları için bol bol sulanmalıdır. Yarı gölge ve çok aydınlık yerleri severler. Serin ortamları severler. Çiğdemlere gübreleme gerekmez. Ortalama 12 -15 cm. olan bu bitki, doğru dikimle kışın bu renksiz günlerinde sürprizli olabilir. Gösteriyi, renkleri, zamanları doğru ayarlamak bir iki senenizi alacak, sabırlı olun…
Sonbaharda çiçek açtığında, üzerine basılamayacak ağaç dibi, bordür kenarı gibi bölgelere Çiğdem soğanlarını yerleştirin. Diktikten sonra sıvı gübre verin, üst yüzeyi de yaprak çürükleriyle koruyun. Gerisi kendiliğinden gelecek, her sene açacaklar.Çiğdem türleri sonbahardan ilkbahara kadar Kardelenler gibi bol ışıklı killi topraklarda çiçek açabiliyorlar. Soğanlar ellenmediği takdirde her sene çoğalıp ürüyorlar. Siklamen, hercai Menekşe, Çuha Çiçeği, Kardelen ya da Osmanlı çimiyle beraber mükemmel gelişiyor.

ZEPHYRANTHES ( ZIPÇIKTI )

Zıpçıktı,son derece zarif,bahçe ve balkonlarımızda kalıcı bitki olarak yetiştirebileceğimiz bir çiçektir. İğne biçimli yaprakları,çiğdeme benzer beyaz çiçekleri vardır. Temmuz ve ağustos aylarında sürekli açar. Boyu 15 cm. kadar uzar. Pembe ve sarı çiçekli olan cinsleri de vardır ama bunlar soğuğa daha az dayanıklı olup, limonluklarda yetiştirmeye elverişlidir.
ÖZELLİKLERİ:Soğanları Nisan ayında bol güneş alan bir yere 5 cm. derinlik ve 10 cm. aralıklarla dikilir.Toprağı kumlu olmalıdır.Ayrıca ilkbahar ve yaz boyunca köklerinden ayrılarak dikilebilir. Kolayca tutacaktır. Suyu sever. Saksı ve çiçekliklerde de çok güzel durur.


19 Mayıs 2009 Salı

PELARGONIUM (SARDUNYA)




Yazımı DenetleFamilyası: Geraniaceae Anavatanı:Güney Afrika
Tanımı: 1,5 m kadar boylanabilen çok yıllık bitkilerdir.güzel biçimli kendine özgü kokulu, bazen alacalı kimi türleri ise üzerinde halka biçimi koyu leke bulunan yeşil yaprakları vardır.
Çiçek rengi: Beyazdan Kırmızıya çeşitli renk tonlarındadır.
Toprak isteği: Süzek ve organik madde yönünden makul düzeyde olan topraklardan hoşlanır.
Su isteği: Çiçekli oldukları dönemlerde fazla sulanmaları gereken sardunyaların, çiçek açma dönemi bitince verilen su azaltılıp makul düzeye indirilmelidir.
Işık isteği:Bol güneşli ortamlarda , sıcakve ılık iklimlerde çok iyi gelişir.
Üretilmesi:Yapraksız gövde çeliklerinin daldırılması ile kolayca üretilir
Sardunyalar hakkinda bilinmesi gereken ve cok onemli olan birkac sey var:
Gür bir ciceginiz olmasını istiyorsaniz uçlarindan biraz kırın. Boylece toplu bir goruntuye sahip olur.
  • Aşırı sulama en buyuk düşmanidir.
  • Çok gerekli olmadikca yeni bir saksiya dikmeyin.
  • Nemden hoşlanmaz ve açık havada olmayi sever.
  • Ölmüş ciceklerini koparmayi ihmal etmeyin.

LANTANA CAMARA ( MİNE ÇİÇEĞİ ÜÇORTAK )


Mine Çiçeği, tropikal bölgelerde yetişen, genellikle istilacı, yaprağını döken bir çalıdır Kötü bir koku yayarlar. Çok sayıdaki küçük çiçekler, şemsiye şeklindeki çiçek kurulu üzerinde bulunurlar. Üzümsü meyveler koyu metalik mavi renktedir. Farklı karakter ve renklerde birçok alt türü vardır. Çiçek tarhları ve saksılar için uygundur. Boyu 1-2 metre olup, anavatanı Tropikal Amerika'dır Tam güneş-kısmi gölge, ılık-ılıman iklim ister. Dona dayanıksızdır. Biraz sıkı veya hava kapasitesi iyi, verimli, organik maddece zengin topraklarda yetiştirilir Yaz mevsimi boyunca bol su ister. Kışın sulanmaz. Ana sürgünler kısaltılır, zayii ve kuru dallar uzaklaştırılır. Genellikle sorunsuzdur. İlkbahar ve yazın alınan sert ve yari-sert çeliklerle cam seralarda üretilir. Soğuğa yarı dayanıklıdır. Yetiştirilmesi kolaydır.

CASSIA ( SİNAMEKİ )



Baklagiller familyasından olan cassia; bütün sıcak bölgelerde yetişen, sarı çiçekli otsu veya ağaçsı bir bitkidir. 400'den fazla türü vardır. Çiçekleri, yapraklarının dibinden çıkar. Uzun salkım şeklindedirler.
Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Genelde sinameki bitkisi 100-150 cmye kadar boylanabilen, çalı görünüşünde ağaççıktır. Ama, 7-10 mye kadar yükselen ağaç türleri de vardır. Sinameki türleri bileşik yapraklı, çoğunlukla sarı çiçekli, baklaya benzeyen yassı, odunumsu ve sert meyveli bitkilerdir. Bu meyvelerinin içinde, rengi kırmızımsı tatlı tohumları bulunur. Etki ve Kullanım: Bitkinin tıbbi etkilerinden, içi yumuşatıcı ve müshil olarak yararlanılır. Ülkemizde halk arasında en çok kullanılan müshil ilaçlarından birisidir.Bu etkisinden yararlanmak için bitkinin kuru yaprakları ya toz haline getirilir ya da sinamekinin tohumlarını taşıyan meyvesi ılık suda 6-12 saat bekletilir. Toz halindeki yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilir. Ilık suda bekletilen meyvelerinden 3-6 tanesi sudan çıkarılır. Meyveleri 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir.Bazı sinameki türlerinden elde edilen infüzyonun tadı çok kötü ve içimi zor olduğundan, sütlü kahveye katılarak bunların alımı kolaylaştırılabilir.UYARI: Aşırı diyare durumuna neden olabileceğinden, kolit ve spastik peklik çeken kişiler sinameki kullanmamalıdır. Sinameki güçlü bir müshildir. Aşırı miktarda kullanılırsa kusma ve bulantılara neden olabilir. Sütlü kahveyle içilmesi daha kolaydır

JASMINUM NUDIFLORUM (YASEMİN )




Anavatanı yeryüzünün en yüksek noktası olan Himalayalardır. Yaseminin beyaz, mavi ve sarı renkte türleri vardır. Bahçe bitkisi olarak yetiştirilenlerden başka, ticari amaçla yetiştirilen beyaz yasemin türleri vardır. Özellikle Italya’da yasemin tarlalarından pekçok insan geçimini sağlamaktadır. Toplanıp işlenen yaseminlerden dünya parfüm piyasasında faydalanılır. Çiçekleri uçucu yağ taşımaktadır. Yasemin, özünde "metil yasmonat" adlı bir bileşiği içermektedir. Karmaşık bir kimyasal yapısı olan bu bileşik, günümüzde üretilen parfümlerin çoğunda kullanılır. Yine güzel kokusu nedeni ile tütsü yapımında kullanılır. Bundan başka bitkisel tedavide kullanılır. Ülkemizde de tüm baharatçılarda bulabileceğimiz, saflığın belirtisi bitkinin beyaz çiçeklerinden hazırlanan çay, gögüs ferahlatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır. Çiçek ayrıca romatizma ve mafsal ağrılarına iyi gelir. Ateş düşürücü olarak da kullanılabilir. Kabızlığı giderdiği bilinen faydalarındandır. Bu güzel kokuyu sürekli duymak için yasemin yetiştirmek isteyenler mevcut iki yöntemden birini kullanabilirler: 1. Çelikle Üretim : Çelikle üretim Ekim ortasına kadar yapılabilmektedir. Bunun için yaklaşık 20 cm uzunlukta ve 0.5 cm kalınlıkta iyi olgunlaşmış, tek yıllık odunlaşmış çubuklar kullanılır. Ilkbaharda üretim Mart ortasına kadar yapılır ise de mümkünse daha öne almak iyidir. Ayrıca ilkbahar üretiminde daha ince çelik kullanmak mümkündür. Bu da köklenmenin daha çabuk olmasını sağlar. Çeliklerde iyi bir köklenmenin olması için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir. - Sulamaya özen gösterilmeli, şayet mümkün ise oransal nemi çok yükseltecek bir düzen kurulmalıdır (sisleme). - Üretim ortamı iyi gölgelendirilmeli (% 50) ve rüzgardan korunmalıdır. - Üretim ortamı kışın bir plastik örtü ile örtülerek hafif ısıtılmalıdır. 2. Daldırma ile Üretim : Olumsuz yönü; uygulanabilmesi için kuvvetli bir ana bitkinin bulunması ve büyük bir parçasının toprağa gömülmesinin zorunlu olmasıdır. Ancak bu yöntemde köklenme daha hızlı ve garantili olmaktadır. Daldırma Ocak ayından Mayıs ayına kadar yapılabilmektedir. Ayrıca Ağustos-Eylül aylarında yapılabilir. Daldırmada ana bitkinin bulunduğu toprağın rutubetli tutulması gerekmektedir. Daldırmada henüz odunlaşmamış, uzun sürgünler kullanılır ve bunlar en az 5 cm derinliğe toprağa gömülür. Boğum yerlerindeki yaprakları kesmek gereklidir. Böylece köklenme hızlandırılmış olmaktadır. Iyi bir ana bitkiden 8-15 kadar daldırma çubuk elde edilebilir ve bunlar ortalama 2 ay içinde köklenirler. Küçücük de olsa ilgilenebileceğiniz bir bahçeniz varsa ve yaşadığınız yerin iklimi müsait ise kendinize bir yasemin hediye etmelisiniz. Yaydığı güzel kokunun etkisi ile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

14 Mayıs 2009 Perşembe