30 Ekim 2009 Cuma

AR-TUR'A HÜZÜN ÇÖKTÜ



Okulların açılması ve güneşin kuvvetini yitirmeye başlaması ile birlikte yazlık mekanlar yavaş yavaş boşalmaya başlar. Aslında eylül ve ekim ayları böyle yerlerde yaşamak için en güzel zamanlardır. Gün içinde istediğiniz saatte yürüyüş yapabilir, istediğiniz zaman denize girebilirsiniz. Sizi bunaltan sıcaklar azalmış, yörenin sert rüzgarları hafiflemiştir. Plajdaki bütün şemsiyeler boştur, istediğiniz yere oturabilirsiniz. Servis yapan çocuklar etrafınızda döner, istekleriniz anında gelir.


Esas değişim bahçelerde olur. Sararan ve dökülen yapraklar bana her zaman hüzün vermiştir. Acaba bozuluyor mu diye önce korkarım sonra mevsim gereği olduğunu anlarım. Teker teker kapanan evlerde yaşam bittikçe, bahçelerde bozulmaya başlar. Sahipsiz kalan ayvalar ve narlar yerlerde sürünür.Kışa hazırlanması gereken bahçeler kaderine terkedilir. Ar-tur'da sonbaharı çok seviyorum. Komşular ile yapılan toplantılar, akşam üzerleri Güvercin Koyu'nda kekler, börekler, kurabiyelerle içilen çaylar. Hoş sohbetler, yeni dostluklar, nefis bir günbatımı. Kaz Dağları'ndan gelen tatlı esintiyi içine çeken, bundan medet uman yaşlı insanlar, hastalar. Evet biz de havaların soğuması ile bu günleri bitirmeye karar verdik. Bahçemiz temizlendi, ağaçlar budandı, gübrelendi. Mevsimlik çiçekler söküldü, kalanlar korunaklı yerlere çekildi. Reçeller yapıldı, tohumlar ve kurutulan bitkiler hazırlandı. Ne diyelim seneye sağlıkla tekrar gelmek kısmet olur inşallah.

24 Ekim 2009 Cumartesi

CHRYSANTHEMUM (KASIMPATI )








Familyası: Compositae Anavatanı:Uzakdoğudur.
Kasımpatılar, 200 kadar türü bulunan tek yada çok yıllık çiçeklerdir.Yaprakları yeşilin her tonunda çok parçalı, oval yada şeridimsi biçimli, kenarları çoğu kez kaba dişli olur.Salkım halinde ve yalınkat yada katmerli açan bileşik çiçekleri bulunur. Siyah ve mavinin dışında kalan hemen her renkte çiçekleri vardır. Bazı türleri iki renkli olur. Organik madde yönünden zengin ama gevşek yapılı bahçe toprağını sever. Toprak kuruyunca bol su verilmelidir. Ev otamında serin, cam önü veya kapalı camlı balkon ve dış mekanda soğukta iyi sonuç verir. Bol ışık ,direkt güneş ister. Çiçeklenme döneminden önce ve çiçeklenme döneminde fosfor ağırlıklı gübreler kullanılır. Kökten bölme yada yeşil çelikleri ile çoğaltma yapılır.Kökten bölme işlemi ilkbahar ve sonbaharda; yeşil çelikle çoğaltılmaları ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapılmaktadır.

9 Ekim 2009 Cuma

MEVSİMİ GEÇEN ÇİÇEKLERİ KURUTABİLİRSİNİZ.





Sonbahar çiçeklerimi benden aldı diye üzülmeyin sakın. Kapınızı aralık bırakın onlar da bizimle beraber içeri girebilirler. Salonumuzda mis kokularıyla misafir olabilirler. Bahçelerde veya saksılarda son taze çiçekler açmış halde. Hoş kokulu güller, kadife çiçekleri, papatyalar kısa süre sonra yaza veda edecekler..
Bütün kış koruyabileceğiniz çiçeklerle vazolarınızı doldurmak için geç kalmış sayılmazsınız. Çiçek kurutmak aslında hem kolay hem de çok zevkli bir uğraş. Biraz sevgiyle ve emekle kurutacağınız çiçekler bütün bir yıl ömrünü sürdürecektir. Bu arada yaprak ve çiçek kurutmanın sırrı onları sadece kuruyken, çok düzgünken ve genellikle de tam olarak açmadan hemen önce koparmaktır. En bilinen ve basit yöntem çiçekleri tersten asarak kurutmaktır. Bunun için öncelikle çiçeğin tüm yapraklarını temizleyin. Daha sonra da onları bir lastik yardımıyla saplarından özenle bağlayarak, küçük buketler yapın. Son olarak da serin bir yerde başaşağı asın. Sıcak havada diplerinden olgunlaşıp kopabilen her tohumlu çiçek için bu yöntem geçerlidir. Lavanta gibi güller de bu işleme olumlu cevap verirler.
Kuru çiçeklerinizi eğer vazoda tutacaksanız ona göre dik duran çiçekler seçmelisiniz. Bir sepet içine veya hoş bir kase içine çeşitli çiçeklerle, yapraklarla ve bunların arasına katacağınız meyve kuruları ile bir karışım hazırlayabilirsiniz . Bunlara aktardan alacağınız kokulu yağlardan ( meyve veya çiçek kokusu) 5-6 damla koymanız yeterli olacaktır. Çiçekleriniz salonunuzun en güzel köşesinde kokularıyla size tekrar yazı yaşatacaklardır.

Çiçek kurutmanın püf noktalarını kısaca belirtmek gerekirse:
  • Çiçeklerinizi nemli bir günde toplamayın. Akşam üzeri saatlerini tercih edin.
  • Kimyasal madde kullanmanıza gerek yoktur.
  • iyi havalandırılan, karanlık ya da hafif loş, kuru ve sıcak bir yerde uygulama yapın.
  • Çabuk kurursa şeklini ve rengini daha iyi korur.
  • Ortamın ışık almaması gerekir aksi halde çiçeklerin renklaei solar.
  • Çiçekleri demet yaparken sıkı bağlayın kuruyunca dallar büzüşür.
  • Gazete kağıdı üzerinde de kurutabilirsiniz ancak sık sık ters çevirmek gerekir aksi halde küflenme olur.
  • Bütün bunlara dikkat edilirse çiçekler iki gün ile beş hafta arasında istediğimiz görünüme kavuşur.