5 Temmuz 2010 Pazartesi

BARIŞ ÇIÇEĞİ (Spathiphyllum)


Araceae familyasından olup 28 türü vardır. Doğal olarak tropik Amerika'da ve Filipinlerde yaşamaktadır.Saksı çiçekçiliği yetiştiriciliğinde önemli kültür formu Spathiphyllum floribundum'dur. Dekoratif yaprak ve çiçekleri için yetiştirilir. Özellikle yeni çıkan yapraklar parlak olup. bitkiye ayrı bir görünüm verir. Spathiphyllum'lar nisbi nemi yüksek, gölge yerleri severler. Sıcaklık isteği bakımından Eylül-Mart ayları arası 18-21 oC; Mart-Eylül aylan arası ise 24-30 oC olmalıdır. Yaz aylarında bol su verilir ve sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülür, kış aylarında ise verilen su miktarı azaltılır.(Süs Bitkileri-Prof.Dr.Ahmet Mengüç)





Genel Özellikleri
Anavatanı Amerika: Kolombiye, Venezuela dır. Koyu yeşil Yaprakları, uzunca oval, uç kısma doğru sivri; çiçekleri kar beyazı, spadix yeşil, beyaz, tekrar yeşildir. Tabiatta 36 türü bulunan Spathiphyllum cinsinin başka bir melezi de (S. “Mauna Loa”) iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
İklim İstekleri
Bitki gelişme döneminde ortamla 18-20 C sıcaklığa gereksinim duyar. Kışın ise 15 C sıcaklık ister. Yüksek orantılı %75-80 oranında nem ister. Aydınlık yarı gölege veya gölge yerlerden hoşlanır. Bitkinin zarar görmemezi açısından doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Toprak İstekleri
Yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. Saksı toprağı hacimce eşit miktarlarda orman toprağı, yaprak çürüntüsü ve sphagnumyosunu karışımı ve yine hacimce 2 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım kum, ½ kısım orman toprağı karışımını da kullanılabilir.
Üretim Tekniği
Tohumla üretim: Tohumla üretim yapmak için iyi vasıflı, iyi beslenmiş,zararlı ve hastalıklardan korunmuş ve çimlenme gücünü koruyantohumlar kullanılmalıdır. Tohumu alınacak bitkiler sürekli kontrol altındatutulmalı ve bakımları iyi yapılmalıdır. Olgunlaşan tohumlar ellesıyrılarak alınmalıdır. Zaman geçirilmeden toprağa ekilmelidir.Tohumların ekileceği toprak iyi drenajlı olmalıdır. Sera sıcaklığı 250C ve sabitolmalıdır. Sera içinde nem oranı % 75-80 olmalı ve değişmemelidir. Tohumların ekileceğikasalar 45 x 30 x 7 cm. ebatlarında olmalıdır. Ekim kasalarına konulacak toprak ise bir kısımkum, bir kısım orman toprağı ve bir kısım odun kömürü toprağından elde edilen karışımolmalıdır.
- Tohumlar şubat ayında ekilir.- Çıkan fideler mart ayında seyreltilir.- Nisan ayında viyollere şaşırtılır.- Ekim ayında fincan saksılara şaşırtılır.
- Şubat ayında ise büyütülecek yerlere dikilir.18-22C sıcaklık , % 75-85 oransal nem ve yarı gölge ortamlarda 1,5 yıl sonra bitkinin ilk çiçekleri açmaya başlar.
Saksı değiştirme işlemi her yıl Nisan ayında yapılması gerekmektedir. Mayıs-Haziran ayları arası haftada bir kez 1 g/l kompoze gübre verilir.
SulamaBitkinin çiçeklenme dönemi Mart-Haziran ayları arasındadır. İlkbahar ve Yaz aylarında ılık, kireçsiz su ile bolca sulanmalı, nemli bir hava sağlanmalı, yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Sonbahar ve kış aylarında ise saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır. Dinlenme dönemi Ekim’den Ocak’a kadar devam eder.
BudamaKuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler (sapları ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Hastalık ve Zararlıları Önemli Zararlıları
Kırmızı Örümcek, Yaprak Bitkileri ve Unlu Bitler’ dir. Kırmızı Örümcekler, Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir. Kaynak

NİHAYET SIKINTILAR BİTİYOR.


Bazı sıkıntılar yaşadık ve bu sene sezonu hala açamadık. Yazlıkta çok kısa bir bahçe ve ev hazırlığı yaparak hemen geri döndük. Ama ne yaptık, peşimizden neler yetişti hiç bilmiyorum. Şimdi tekrar bahçemize dönüyoruz. Ancak ondan sonra sizinle yaptıklarımı ve neticelerini paylaşacağım Umarım bundan sonra herşey çok güzel olur. Herkese bol çiçekli güzel bir yaz diliyorum