22 Mayıs 2009 Cuma

CROCUS, COLCHİU (ÇİĞDEM TÜRLERİ )


Çiğdemler, Zambakgillerdendir. Anavatanı Küçük Asya, Anadolu, Akdeniz Havzası ile Alp Dağlarıdır. 12-25 cm kadar uzayabilen çiğdemler soğanlı, kökten sürme ince şeridimsi biçimli yeşil yapraklı ve güzel görüntülü bir bitkidir. İlkbaharda çiçek açan türleri sonbaharda; yazın çiçek açan türleri ilkbaharın başlarında ekilen soğanlarıyla çoğaltılır.
Çiğdem türleri, suyu iyi akıntılı bahçe toprağını severler. Suyu çok severler. Özellikle çiçek açmaları için bol bol sulanmalıdır. Yarı gölge ve çok aydınlık yerleri severler. Serin ortamları severler. Çiğdemlere gübreleme gerekmez. Ortalama 12 -15 cm. olan bu bitki, doğru dikimle kışın bu renksiz günlerinde sürprizli olabilir. Gösteriyi, renkleri, zamanları doğru ayarlamak bir iki senenizi alacak, sabırlı olun…
Sonbaharda çiçek açtığında, üzerine basılamayacak ağaç dibi, bordür kenarı gibi bölgelere Çiğdem soğanlarını yerleştirin. Diktikten sonra sıvı gübre verin, üst yüzeyi de yaprak çürükleriyle koruyun. Gerisi kendiliğinden gelecek, her sene açacaklar.Çiğdem türleri sonbahardan ilkbahara kadar Kardelenler gibi bol ışıklı killi topraklarda çiçek açabiliyorlar. Soğanlar ellenmediği takdirde her sene çoğalıp ürüyorlar. Siklamen, hercai Menekşe, Çuha Çiçeği, Kardelen ya da Osmanlı çimiyle beraber mükemmel gelişiyor.

Hiç yorum yok: