9 Ekim 2009 Cuma

MEVSİMİ GEÇEN ÇİÇEKLERİ KURUTABİLİRSİNİZ.





Sonbahar çiçeklerimi benden aldı diye üzülmeyin sakın. Kapınızı aralık bırakın onlar da bizimle beraber içeri girebilirler. Salonumuzda mis kokularıyla misafir olabilirler. Bahçelerde veya saksılarda son taze çiçekler açmış halde. Hoş kokulu güller, kadife çiçekleri, papatyalar kısa süre sonra yaza veda edecekler..
Bütün kış koruyabileceğiniz çiçeklerle vazolarınızı doldurmak için geç kalmış sayılmazsınız. Çiçek kurutmak aslında hem kolay hem de çok zevkli bir uğraş. Biraz sevgiyle ve emekle kurutacağınız çiçekler bütün bir yıl ömrünü sürdürecektir. Bu arada yaprak ve çiçek kurutmanın sırrı onları sadece kuruyken, çok düzgünken ve genellikle de tam olarak açmadan hemen önce koparmaktır. En bilinen ve basit yöntem çiçekleri tersten asarak kurutmaktır. Bunun için öncelikle çiçeğin tüm yapraklarını temizleyin. Daha sonra da onları bir lastik yardımıyla saplarından özenle bağlayarak, küçük buketler yapın. Son olarak da serin bir yerde başaşağı asın. Sıcak havada diplerinden olgunlaşıp kopabilen her tohumlu çiçek için bu yöntem geçerlidir. Lavanta gibi güller de bu işleme olumlu cevap verirler.
Kuru çiçeklerinizi eğer vazoda tutacaksanız ona göre dik duran çiçekler seçmelisiniz. Bir sepet içine veya hoş bir kase içine çeşitli çiçeklerle, yapraklarla ve bunların arasına katacağınız meyve kuruları ile bir karışım hazırlayabilirsiniz . Bunlara aktardan alacağınız kokulu yağlardan ( meyve veya çiçek kokusu) 5-6 damla koymanız yeterli olacaktır. Çiçekleriniz salonunuzun en güzel köşesinde kokularıyla size tekrar yazı yaşatacaklardır.

Çiçek kurutmanın püf noktalarını kısaca belirtmek gerekirse:
  • Çiçeklerinizi nemli bir günde toplamayın. Akşam üzeri saatlerini tercih edin.
  • Kimyasal madde kullanmanıza gerek yoktur.
  • iyi havalandırılan, karanlık ya da hafif loş, kuru ve sıcak bir yerde uygulama yapın.
  • Çabuk kurursa şeklini ve rengini daha iyi korur.
  • Ortamın ışık almaması gerekir aksi halde çiçeklerin renklaei solar.
  • Çiçekleri demet yaparken sıkı bağlayın kuruyunca dallar büzüşür.
  • Gazete kağıdı üzerinde de kurutabilirsiniz ancak sık sık ters çevirmek gerekir aksi halde küflenme olur.
  • Bütün bunlara dikkat edilirse çiçekler iki gün ile beş hafta arasında istediğimiz görünüme kavuşur.

2 yorum:

NuR dedi ki...

Ne güzel bilgiler vermişsiniz, ben de ters çevirerek kurutuyorum çiçekleri. Çok da uzun zaman güzelliklerini muhafaza ediyorlar. Kesme güller kurutmuştum, 10 senedir vazomu süslüyorlar:)
Sevgiyle kalın

Hümeyra'nın Not Defteri dedi ki...

Ben de genellikle ters asarak kurutuyorum. Yeni bilgiler de ekledim. Biz hala bahçemizi bırakamadık. Son bakımlar, gübreleme, budama vs. İşimiz çok bu sıra. Ağaçlarımız da var. Onlara blog da yer veremedim. Sevgiler.